Куди піти в Одесі

Куди піти в Одесі

Не загубитись в різноманітті одеських пам'яток - завдання не з простих. Ще складніше продумати свій маршрут максимально цікаво. Але не переживайте, ми склали цей туристичний план за вас. У ньому зібрані не тільки головні визначні пам'ятки Одеси, але й місця, куди обожнюють ходити самі одесити.



Всі локації ми розмістили у послідовності, зручній для піших прогулянок



І починаємо нашу міську подорож з Художнього музею (https://g.page/OFAMORGUA?share) (так, не з Дерибасівської, про неї пізніше). Цей музей відкрився на Софіївській вулиці понад 120 років тому, але сьогодні знову "увійшов в моду". Його прогресивна команда постійно працює над оновленням експозицій в залах, влаштовує авторські виставки та стежить за культурними трендами. Ви можете побачити тут класичний живопис, а можете потрапити на благодійну вечерю в саду або на діджей-сет у виставковому залі. Тому в день приїзду до Одеси обов'язково загляньте в актуальний розклад музею.  


 

 

Ознайомившись з мистецькою спадщиною міста, вирушайте дивитися саму Одесу. З Софіївської загортаємо на бульвар Жванецького. Тут ви знайдете таблички із сатиричними цитатами великого Михайла Михайловича, посидьте на лавочці разом з одеськими котами і не поспішаючи вийдете до знаменитого Будинку з атлантами (https://goo.gl/maps/RWcRNMHBaTWvJvkr8).

 



Від відомої скульптури рухаємося до Тещин міст (https://goo.gl/maps/L1yEX522puD9EG8q9). Якщо станете синхронно крокувати по ньому всією компанією, то відчуєте себе надувним матрацом на хвилях Чорного моря. За однією з версій цей міст названий на честь тещі одного з керівників області, до якої той любив ходити на млинці. Правда це чи ні, вирішувати вам. Ну а ми крокуємо далі. 




Проходячи колонаду Воронцовського палацу, виходимо на Приморський бульвар. З нього можна спуститися у Грецький і Стамбульський парки, які нещодавно з'явились в Одесі. 




А можна продовжувати йти до знаменитого пам'ятника Дюку де Рішельє. (Https://goo.gl/maps/P6bg1ahQn3zikjgj8) За чисто одеською традицією, дивитися на нього слід з другого люка, але ми люди пристойні, тому пропонуємо вам насолодитися видом на порт і Потьомкінські сходи. Біля пам'ятника готуйтеся оборонятися від настирливих фотографів з тваринами, продавців сувенірів і галасливих екскурсоводів. 


 

Завершує неспішну прогулянку Приморським бульваром будівля одеської мерії. Намагатися потрапити на засідання міськради не варто, а ось до знаменитого Оперного театру (https://goo.gl/maps/rXFYhtZPNUoihgFy9) підійдіть обов'язково. Обомлів від краси, обов'язково запитайте в касах квиток на найближчий захід - зсередини одеський оперний не менше прекрасний.


 

А наш маршрут триває. Наступна зупинка - Міський сад і легендарна Дерибасівська (https://goo.gl/maps/4e95QwDgyyBDLxEG7). 


 

Довго на ній затримуватися не рекомендуємо - аж надто не одеською вона стала в останні роки. Тому швидше вирушайте на "Книжку" (https://goo.gl/maps/VmaP9RvDNRVhrNgj9). Це особливе місце, знайоме кожному одеситу. З найменшою ймовірністю ви купите на "Книжці" книжку, з найбільшою - обміняєте гроші. Так, в цьому місці кращий курс валют. 




Залишати це місце радимо в напрямку моря, по Єврейській вулиці. За час прогулянки ви, швидше за все вже зголодніли, тому зробимо гастрономічну зупинку на Катерининській. Тут знаходиться найвідоміший в Одесі італійський ресторан "Tavernetta". (https://g.page/Tavernetta-Odessa?share) На його кухні надають перевагу італійським продуктам, а ще тут найбільший в місті вибір пасти. Її, до речі, роблять за всіма канонами: колоритні пастайо розгортають тісто прямо при гостях у залі. А автомобільчик, на ім'я Луїджі, що зустрічає гостей біля входу, давно став міським артоб'єктом, поруч з яким варто зробити селфі. 




Після справжнього італійського обіду вирушаємо в бік моря. Пройшовши Єврейську і Сабанський провулок, виходимо до парку Шевченка. Праворуч від пам'ятника українському письменнику - наша наступна локація, Зелений театр (https://goo.gl/maps/TNocRhrQzwPfVek88). Тут часто проводять лекції, літературні читання, ярмарки та концерти відомих виконавців. Розклад ви знайдете біля входу, але його також можна подивитися на сторінці театру в соцмережах. Для тих, кого заходи не дуже цікавлять, завжди знайдуться вільні шезлонги в затінку. 


 

У самому парку нас чекає стадіон Чорноморець (https://goo.gl/maps/YAKP8GKas25DA8geA), де проходять всеукраїнські футбольні матчі. Трохи далі можна захопитись майстерністю скейтбордистів - у них тут цілий скейтпарк. І якщо екстремальний відпочинок вас не приваблює, то ледаче дозвілля на Ланжероні (https://goo.gl/maps/MaHdrz8dUpviiFf37) припаде до душі. 


 

З парку Шевченка ми вже спустилися до набережної біля дельфінарію. Тут можна продефілювати по палубі, позасмагати й навіть спробувати попірнати (але не з палуби, будь ласка). Від цієї приморської зупинки повертаємося в місто, піднімаючись до одеського Луна-парку (https://g.page/lunaparkodessa?share). Тут можна покататися на атракціонах, а можна побачити частинку одеської панорами з колеса огляду. 




Наш маршрут веде до Музею сучасного мистецтва (https://goo.gl/maps/WLvfRz4BhxAUbicH8). Тут можна знайти колекційні роботи як місцевих художників, так і картини Шагала або Далі.

Після сучасного мистецтва обов'язково зробіть паузу в "Компоті" на Леонтовича, 15 (https://goo.gl/maps/FsvdXVoVSvPupqws7). Це, мабуть, одне з найвідоміших кафе в Одесі. Тут подають гостям зрозумілу їжу з дитинства: котлети, домашні вареники і пельмені, борщ, млинці та інші улюблені всіма страви. Кафе люблять як туристи, так і місцеві, адже тут завжди смачно і ситно за доступні гроші. До речі, сніданок тут можна замовляти хоч на вечерю, адже він доступний з 8:00 ранку і до закриття закладу.

Від "Компоту" переходимо через дорогу до Театру Музкомедії (https://goo.gl/maps/etPw3aGCUvY86W9cA). Якщо приїдете в Одесу в липні або серпні, то застанете тут Одеський кінофестиваль. Сфотографуйтесь на червоній доріжці, зробіть селфі зі знаменитістю й обов'язково відвідайте кінопоказ. А якщо ваш приїзд не збігся із графіком фестивалю, то запрошуємо вас на спектаклі в музкомедії, адже цим театром колись керував сам Михайло Водяний. 





Прогулюючись вздовж Французького бульвару, проходимо повз
Одеської кіностудії (https://goo.gl/maps/87AM8cfMstzbu8ZX7). Тієї самої, де знімали знаменитих "Мушкетерів", "Пригоди Електроніка", "Чарівників" і "Вертикаль" з Висоцьким. 




З легкою ностальгією рухаємося уздовж бульвару в сторону Заводу шампанських вин до найбільш одеського закладу Одеси
- ресторану "Дача" (https://goo.gl/maps/dTgq1JZnewJTGKuv7). Тільки тут можна зрозуміти, яка Одеса на смак і чому заклад називають посольством одеської кухні. На "Дачі" вас нагодують традиційними стравами міста біля моря: варто спробувати форшмак, фаршировану шийку, ікру з синеньких і, звичайно, камбалу й мідії. Всі страви вам подадуть так, як заведено тільки в Одесі: голубці будуть розміром з мізинчик, а знамениту одеську тюлечку принесуть з картоплею і маринованою цибулькою.



Атмосфера тут теж одеська, без зайвих імітацій. Замість шику і лоску - скрипучі панцирні ліжка та інші потерті меблі, привезені сюди з міської квартири. Замість прилизаного ландшафтного дизайну - трохи запущений сад, де можна засмагати і прогулюватися в банному рушник після літнього душу. Можна босоніж залізти у фонтан, зіграти на гітарі та згадати безтурботні дачні часи.



Відпочивши на "Дачі", вирушаємо гуляти парками Французького бульвару:

у Ботсад https://goo.gl/maps/7T16dQHCQVpU3BUt8 

і Чкаловський санаторій https://goo.gl/maps/CcPeGJpNiNiHkVQQA. 

 

А вдосталь надихавшись свіжим повітрям, вирушаємо в популярну Аркадію. Якщо Ботсад потішить гостей, які люблять тишу, то Аркадія https://goo.gl/maps/sKND4eY8iJtjyY1E8 запам'ятається всім, хто любить активний відпочинок. Тут ви знайдете нічний клуб на будь-який смак.

 

І якщо не зможете потрапити на свою ідеальну вечірку, то сміливо вирушайте до води, купатися в нічному морі. До речі, на пляжі в цей час з більшою ймовірністю ви побачите корінних одеситів, які тільки зараз вирішили вибратися зі своїх кондиціонованих квартир. Так, одесити на пляжі днем не засмагають. Тож, якщо ви мріяли побачити їх в природному середовищі існування, то нічний час ідеально для цього підходить.



Після бурхливої пляжної ночі сідайте на 5-й трамвай і їдьте на Привоз https://goo.gl/maps/s6ktDmiPGEX97hwa7. Це місце вам знадобиться, щоб швидко підбадьоритися і отримати порцію колоритного "доброго ранку". Поторгуйтесь за солоні огірки, дізнайтеся найсвіжіші плітки і вирушайте в "Компот" на ранній сніданок круасаном.



І посміхайтеся, ви ж в Одесі!