Ресторанні тренди 2009-2010

Ресторанні тренди 2009-2010

В Одесі, та й в Україні в цілому бізнесом займається величезна кількість людей і, якщо в короткостроковій перспективі гроші виступають єдиним мірилом, то величезна кількість кафе-барів із 70-х перекочувала в наш час (змінилися хіба що вивіски та назви посад). З іншого боку, для гостей взагалі без претензій, і тих, хто просто хоче знайти стілець та харчову масу у тарілці, настає рай. Харчовій масі дають різні назви, коштує вона дуже доступних грошей, крім того, тепло — що важливо — і світиться. Величезна кількість «ресторанів» нагадує мені фруктове дерево з пластмасовим листям, на якому ростуть нейлонові яблука, і величезна кількість українців намагається їх зірвати, заплатити за це і розгризти.

 

Якщо говорити про hospitality та ресторанність, то лише небагато в країні займаються саме таким бізнесом. Тому є кілька ресторанів, куди може зайти ледь живий середній клас, якому є справа до того, що саме вони кладуть у рот, і який саме сервіс і хто надає. Ці ресторани, як правило, відвідують і туристи з претензіями. Тільки вимогливий гість може визначити, де по-справжньому проявляється справжня гостинність.

 

Якщо говорити про перспективи, то у 2010-ому бізнесів буде на порядок більше. Із двохсот кухарів, випущених місцевими ПТУ у 2009 році, «суші українською» вміють ліпити всі двісті. Просте пюре, щоправда, приготує навіть не кожен десятий, але оскільки рис із заморозкою подавати цікавіше, то і фахівців на цю тему більше.

 

У короткостроковій перспективі fine dinning частково перекваліфікується в піцерії, частково — задовольниться мінімальним прибутком і, як і раніше, їжу підмінятиме брендованими скатертинами, за винятком ситуацій, коли шеф є власником або коли власнику не все одно. У столиці файн дайнінг буде й надалі підміняться гламурненьким інтер'єром та іноземною термінологією в меню. 

Існуючі в Україні лише на папері, гастрономічні ресторани в житті як і раніше не з'являться. Спочатку побудовані на чудовому приготуванні страв із свіжих продуктів з невеликих приватних ферм, а не тільки на позолоті, іменних скатертинах та люстрах, такі проекти передбачають принципово іншу культурно-економічну ситуацію. Фаст-фуди, що продають підсохлі відбивні із салатом, та іншу пластмасову їжу все ще будуть успішні та затребувані. Ще успішнішими будуть ресторани в сегменті «купуйте українське» у гарній палітурці. Сімейні ресторани без претензій, із середніми цінами та гарною репутацією в їжі будуть досить відвідувані, як і раніше.


СПЕЦІАЛЬНО ДЛЯ « АФІША ОДЕСИ »