Дев’ятнадцять порад гостю

Дев’ятнадцять порад гостю

Гостям зазвичай відомо, який ресторан є найкращим.

Але я все-таки дозволю собі деякі рекомендації. Адже у рестораторів свої переваги.

Отже, дев’ятнадцять порад гостю:

1. Обираючи ресторан, обирайте спочатку компанію, вже після – їжу та інтер’єр, які вам до вподоби.

2. Оминайте туристичні другосортні ресторації і обирайте такі, де відвідувачі закладу – вашого віку та соціального статусу.

3. Зарезервуйте стіл і дізнайтеся заздалегідь про головні страви ресторану ще телефоном.

4. Краще наперед телефоном повідомте, чи є у вас чи ваших гостей індивідуальне несприйняття, чи то алергія на якісь окремі продукти.

5. Запитайте заздалегідь, чи зможете ви розрахуватися карткою.

6. Якщо ви не ознайомлені з меню чи взагалі не знаєте мови меню, спитайте офіціанта, чи є свіжа риба. Це кращий спосіб отримати смачну їжу та не ризикувати, обираючи незнайомі вам страви.

7. Раджу не замовляти щось «із перламутровими ґудзиками», якщо ви не бажаєте, звичайно, отримати у тарілці лише самі ґудзики.

8. Попрохайте, аби вам показали продукт до його приготування. Так з’явиться шанс отримати найсвіжішу рибу чи добрячий стейк у вашій тарілці, не тільки на картинках у меню.

9. Якщо у назві страви зазначено використання делікатесів, перепитайте офіціанта, чи не йдеться про сурогат. Дізнайтеся також, якою вагою йде порція делікатесів, якщо у меню вказано загальну вагу страви.

10. Смачний та, відповідно, популярний ресторан краще відвідувати у будні дні в обід. Тоді вам зможуть приділити більше часу та уваги.

11. Повага до персоналу та знання елементарного етикету – завжди у перевазі. Клацати пальцями, звертаючи увагу офіціанта, – поганий тон. Краще підійти до свого офіціанта.

12. Якщо ви любите воду з лимоном, кажіть про це у першу чергу. Офіціанти не люблять гостей, які не знають, чого вони хочуть. Офіціанти не вміють вгадувати ваші бажання.

13. Якщо ви шкодуєте 10–15% чайових – краще обідайте вдома.

14. Завжди перевіряйте чек. Це особливо актуально, коли приходить велика компанія. Іноді офіціант може просто помилитися. Не розраховуйтеся, якщо вам щось незрозуміло чи рахунок не відповідає вашому замовленню.

15. Не сплачуйте рахунок, якщо частина страв чи напоїв приплюсовані рукописно.

16. Не варто розповідати персоналу про нібито можливе знайомство з власником ресторану, сподіваючись на особливе обслуговування. Якщо власник чи адміністратор вирішать вам подарувати десерт чи зробити знижку, вони зроблять це самостійно.

17. Якщо раптом у вас виникла якась проблема, не варто одразу телефонувати власникові. Подихайте глибше – може, й проблеми не було ніякої? Вирішуйте все на місці. У крайньому випадку варто розказати власнику чи знайомому менеджеру про проблему у приватному повідомленні, вказуючи лише факти. Разом із цим зазначте, який саме варіант компенсації ви приймете.

18. Повідомляти про якісь проблеми у ресторані через соціальні мережі немає сенсу. Ви дістанете репутацію зануди, питання ж лишатиметься невирішеним.

19. Збережіть чи запам’ятайте назву ресторану, який вам сподобався, та розкажіть про нього друзям.