Polenta alla Spianatora

Polenta alla Spianatora

Минулої неділі Андрій та компанія готували в Тавернетті Polenta alla Spianatora — поленту в її традиційній північно-італійській подачі, одеситам дещо незвичною, а тому — цікавою.

 

Що таке полента, думаю, пояснювати нікому не потрібно, а що таке «сп'янатора»? Це назва дерев'яної дошки, де полента подається на стіл. Поленту готують у великому казані, перед подачею викладають на дошку, додають начинку та посипають пармезаном. Тарілок в оригіналі не передбачено — всі їдять разом прямо зі «сп'янатори», що є чудовим проявом італійської культури та темпераменту, з якими в одеситів багато спільного.

 

У ресторанах Бреші, Бергамо та Валле-д'Аоста, Polenta alla Spianatora подають викладаючи кашу прямо на великий, вимитий дерев'яний стіл, попередньо змащуючи його оливковою олією.

 

Поленту цього разу готували із тушкованим кроликом.

 

Рецепт:

 

У казані з товстим дном обсмажуємо нарізану дрібними кубиками цибулю і тонкі слайси часнику на оливковій олії, потім вливаємо воду і доводимо до кипіння. Постійно помішуючи дерев'яною паличкою, додаємо просіяне крупнозернисте кукурудзяне борошно, зменшуємо вогонь до мінімуму. Коли полента загусне, додаємо трохи молока, сіль, сир Тома або Фонтіна та оливкову олію. В оригіналі поленту уварюють близько години на найменшому вогні безперервно помішуючи.

 

Розповідаючи рецепт, Андрій лукаво посміхався, начебто натякаючи, що деякі подробиці приготування північно італійської каші розповість прямо гостям.

 

Кролика готуємо у сотейнику з товстим дном. Спочатку обсмажуємо на олії цибулю і часник на середньому вогні, додаємо м'ясо.
кролика (нарізане дрібними шматками) обсмажуємо, помішуючи 20 хвилин, потім додаємо великі шматки м'яса і гасимо ще чверть години.
Додаємо корінь петрушки та тушкуємо, помішуючи 10 хвилин. Далі йдуть білі сухі гриби. Наливаємо в сотейник воду так, щоб вона покривала м'ясо приблизно на 5 см. Гасимо на повільному вогні протягом години. Додаємо сіль, перець, часник-конфі та свіжий чебрець, гасимо ще 20 хвилин.

 

Наступного разу поленту в Тавернетті подаємо з місцевим свіжим козячим сиром, про нього напишу окремо.

food