Салат

Салат

Незважаючи на те, що у нашій родині саме бабуся була офіційним шефом, мій дідусь з маминого боку відповідав за деякі страви та щоденні покупки.

Недільною стравою завжди була сезонна дунайка, і особливо ікра оселедця, яку дідусь хвилин п’ятнадцять розтирав із цукром, оцтом та олією.

Треба обрати оселедця-«хлопчика»? Та не питання! По-перше, «хлопчики», як завжди то буває, меншого розміру, по-друге, у «дівчаток» завжди більш цупкий животик. Існує думка щодо відкритого рота, але вона лишається легендою. Другою фірмовою стравою дідуся був салат. У нашій родині ніколи не виникало питання, який саме салат, бо салат був лише один.

Готувався салат з червня по жовтень. У цей час на Привозі можна було знайти різнокольорові мікадо. У сімдесяті роки славнозвісна кримська цибуля на Привозі продавалася одночасно з такою ж цибулею в Ялті чи Алушті. І що важливо, не вся фіолетово-бузкова цибуля вважалася кримською (інколи її називали алуштинською).

Справжня кримська цибулина завжди солодка, пласка, та й всередині, коли розрізаєш, біла з рожевим відливом. В алуштинській цибулі луска товста й соковита, завтовшки шість міліметрів.

Так от: салатом у нашій родині вважалися грубо нарізані різнокольорові овочі. Мікадо нарізували часточками, огірки чистили та рубали скибками, цибулю – шматочками.

Мій тато любив бачити у такому салаті ще й солодкий болгарський перець, але я його не любив, тому мати додавала перець у татову тарілку, заздалегідь розрізаючи на шматочки. В обох варіантах, «з перцем» чи «без перця», я відвертав кирпу від салату, трохи спробувавши його на смак. Татові завжди доводилося їсти за двох.

А ще дідусь у баночці з-під майонезу збовтував нерафіновану соняшникову олію з оцтом і сіллю й усім цим дивом поливав салат. Петрушка з укропом у салаті грали другорядну роль, хоча, звичайно, були присутні. Бувало, до салату додавалися масні грецькі горішки, чорні маслини та крихти трохи витриманої бринзи.

Минуло багато часу, і я побував у Греції, на Криті, де скуштував схожий салат у місцевих тавернах, – він називався грецьким. Утім, замість петрушки та кропу в Греції додають орегано та чабрець, замість бринзи – фету. Поливають такий салат оливковою олією. Соняшникову в Греції я не зустрічав.