Як не з'їхати з глузду, наслідуючи традиції

Як не з'їхати з глузду, наслідуючи традиції

У мене є один давній знайомий, який вже багато років дотримується посту, точно не плутаючи його з дієтою. Він відвідує церков, живе за заповідями, шанує традиції і навіть із заплющеними очима, не зазираючи до календарю, може сказати: що, коли і як саме  дозволено сьогодні їсти.

Він не жаліється на весняний авітаміноз, відмінно виглядає, дуже бадьора та позитивна людина, і ніби усім своїм виглядом пропонує замислитися щодо корисності дотримання посту.

 

Якщо кількість можливих варіацій приготування грибів помножити на кількість видів самих грибів, які він може знайти в Одесі, вийде число, що наближується до безкінечного. Смажені в юшці жульєни, запечені з овочами, картоплею чи самі по собі, грибна ікра, грибна начинка, грибна підливка...

Ця супер здатність вижити на одних лише грибах – головний привід наших постійних зустрічей у «Дачі» і жодного разу – у «Стейкхаусі». У «Дачі» він завжди знайде чим пообідати, а в «Стейкхаусі» він точно не змусить кухарів вигадувати для нього стейк із глив.

Саме за його рецептом 30-го березня у ресторані «Дача» подаватимуть грибний суп із гречаною локшиною, а наступного дня, у «Компоті», – борщ із білими грибами.

 

Якщо серйозно, піст – це завжди можливість поглянути на звичайні рецепти під іншим кутом або ж очима іншого народу з власною гастрономічною культурою.

Наприклад, якщо перемолоти підсмажені горіхи, додати трохи води та спецій – вийде паштетна паста, з якою грінки точно будуть смачнішими. Це і джерело білка, і наша відповідь американській арахісовій пасті, і прекрасна їжа для нашого розуму, в прямому сенсі  цього слова. 

Можна оволодіти японською пательнею-вок, спробувати всі види локшини, відкрити для себе нові соуси та смаки спецій.

Можна згадати старі й навчитися новим рецептам приготування каш: правильно відварена  каша не може бути несмачною.

Для початку відваріть гречку або рис.

Через тиждень – навчіться рецептам гречотто та різотто.

Потім переходьте на новий рівень: опануйте амарант, кус-кус і булгур, якщо раптом до цього ви не вміли їх готувати.

Запікайте овочі, спробуйте шіїтаке, фаршируйте чорнослив та перетворіться у справжнього  хумусьє*.

 

А якщо щось піде не так – пишіть мені в Instagram та заходьте у гості.

Піст має і повинен бути в задоволення.

 

* Хумусьє – фахівець у приготуванні хумуса.

food
food
food