"ДЛЯ МЕНЕ ВСЯ ОДЕСА ДІЛИТЬСЯ НА ОДЕСУ МОЮ ТА НЕ МОЮ"

"ДЛЯ МЕНЕ ВСЯ ОДЕСА ДІЛИТЬСЯ НА ОДЕСУ МОЮ ТА НЕ МОЮ"

Написав про свою Одесу для книги "Вулиці розповiдають...".  Ділюсь з вами, поки видання готується до друку.

 

Для мене вся Одеса ділиться на Одесу мою та не мою. Я добре знаю місто, оскільки провів у ньому 58 років і мені є, що про нього сказати. Мені дуже подобалася Аркадія, коли алеями гуляли чоловіки в широких лляних штанях і жінки в лляних спідницях з широкими бюстгальтерами-граціями, які були в моді в 1972. Чудова центральна алея з пальмами, викликала в мене натхнення у торговельні ряди з елементами Кароліно-бугаза.

 

Мій улюблений район – дачі на Фонтані. Я провів там нескінченний час, будучи дитиною і, дякувати Богу, ці дачі залишилися там до цього дня. Це між 12-13 Фонтаном та Таїровим. Це розкішний район! На початку 1970-х дача була державною, а я гостював там у однієї з маминих тіток. Поруч було багато «медичних дач». Моя тітка була видним лікарем-бактеріологом, начальником відділу особливо небезпечних інфекцій, заснованого для боротьби з чумою, сухотами та холерою. Пам'ятаєте холеру в Одесі у 1970?

 

Я люблю лінію моря, яка зараз перетворилася на «прокурорську дорогу». Зараз по ній йдеш-йдеш і раз і будинок якогось чиновника... Я не розумію морського відрізка в районі Дачі Ковалевського, де натикані причали-курені, які виповзли до самого моря, перетворивши лінію моря на контейнерне сміттєзвалище і отримали на те офіційний дозвіл якимсь щось дивним чином. Я не розумію хаотичну висотну забудову міста за Генпланом, який начебто є, але начебто його й немає.

 

Мені тепло й дуже добре на розі Катерининської та Дерибасівської, Дерибасівської та Гаванної, відрізку Садової від площі і до Головпоштмпу. Я люблю шматок біля Привозу з усієї Естонської та Чижикова-Пантелеймонівської та тупиковий Калашний провулок, що перетинає вулицю Воровського-Арнаутську. В останньому стоїть будинок, де я жив, і мені близькі за темпераментом його мешканці. Я знаю Привіз добре і на згадку. Я пам'ятаю, де завжди продаються дріжджі та біляші. Можливо, туалет поруч із біляшами організували щоб перебивати запах пересмаженої олії. Мені імпонує арка Фруктового корпусу, яка дивом уціліла. Я люблю шматочок Французького бульвару біля театру Музкомеді та до клініки Філатова. Я пам'ятаю всі люки по обидва боки бульвару. Відкриті, закриті і той, на який поклали ціпок замість кришки.

 

Я добре пам'ятаю всі так звані схили, де я міг би бути гідом. Знаю, де що росло, де що прибрали, де що збудували. Чудово пам'ятаю пляж Відраду та пляж Ланжерон, що було на місці Дельфінарію, що було до пляжу Дельфін та ресторану Глічик, де у 70-ті все місто їв шашлик. Мій батько дозволяв собі на свою інженерську зарплату привести нас туди раз на два тижні. А в Отраді, ліворуч, за сто метрів від мавританської арки, продавали мититеї, черга за якими стояла влітку метрів на 30 щодня. Мені запам'ятався смак ковбасок на щільній бляшаній тарілочці з гофрованими краями. Тоді візит цього кафе був верхом насолоди! А потім мені дуже подобалося спускатися канатною дорогою, що дивом дожила до наших днів. Усі мої романтичні побачення проходили тут, і мені імпонують нічні купання саме у Відраді. Там, де стояв на приколі «Екватор», я часто робив замальовки. Поруч був яхт-клуб, в який можна було безперешкодно пройти кожному без особливих дозвільних «папірців». Так само можна було вільно прогулятися Ботсадом. Я сумую за знищеним геніальним ліфтом на території санаторію Чкалова і люблю гуляти Середньофонтанською в районі Масложиркомбінату.

 

Я пам'ятаю Таїрова, коли воно ще було полями, які починали забудовувати. Пам'ятаю, як моя бабуся отримала квартиру на вулиці Малиновського у будинку, який тільки-но побудували. На місці військкомату, де мене призвали в армію, виросла висотка біля Музкомедії, поряд з якою будівля театру губиться. Багатьом одеситам подобається новобуд, а мені завжди здавалося, що Одеса має бути чотириповерховою і розвиватися не вгору, а вшир, як багато європейських міст і всім би все одно вистачило б місця під сонцем біля моря. Апогеєм забудови вважаю будівлю мертвонародженого готелю на Морвокзалі.

 

Я люблю відрізок Катерининської від Тавернетти та будівлі СБУ навпаки, до Дерибасівської та колишні доходні будинки на початку Катерининської, які дивом уціліли. Саме вони уособлювали архітектуру міста. Шкода, що в Одесі не накладено мораторію на будівництво в культурному центрі, як це зроблено в Парижі та Римі, і замість того, щоб охороняти та ремонтувати, архітектурні пам'ятки одеської історії свідомо знищуються. Люблю маленькі провулки неподалік Катерининської, наприклад, Покровський. Любив я і вулицю Гоголя, доки вона не перетворилася на вулицю вічного ремонту.

 

Останні 23 роки я працюю на тому шматочку Дерибасівській, який мені особливо милий, і я знаю тут кожен камінь і мені подобалися будинки двох готелів. Однак зараз на місці одного з них виріс базар, що нагадує мені сільський цвинтар.

Якби Дерибас керував би Одесою, зараз вона була б знатнішою за Монте-Карло.

Можливо, казино, марихуана та проституція були б легалізовані, і ми б законно говорили про секс-туризм, а так все одно говорять, але про незаконне.