10 ПОРАД СЕБЕ 20-РІЧНОМУ

10 ПОРАД СЕБЕ 20-РІЧНОМУ

Не одружуватися до 45

Я б рекомендував молодим людям одружуватися лише тоді, коли точно розумієш, навіщо це потрібно. У молодості у чоловіків високий гормональний фон. І це збиває їх з пантелику, а вибір жінки має бути усвідомленим. На той момент, коли ти навчишся обирати жінку, тобі буде не менше 40-45. Не вірю, що це може бути раніше.

Ти ж маєш вибрати не найкращу, а свою. А свою знайти досить складно. Для цього потрібно мати особливий нюх, який приходить із віком.

Одружуватись треба з холодною головою, але з гарячим серцем. Якби я зараз приймав це рішення – я б вперше одружився у 45-50 років. Усі розлучення від того, що чоловік чи жінка не були готові до шлюбу. Я тільки у 50 відчув, що готовий

 

Вивчити мови

Як мінімум англійська, французька, італійська та німецька. Це треба робити в молодості, доки пам'ять хороша. Я почав вивчати мови дуже пізно, після 55, та мої успіхи є вкрай середні. У 20 років цей процес простіший і продуктивніший.

 

Освіту отримувати до старту бізнесу

У молодості треба стиснути зуби та вчитися, а не працювати. У мене вийшло інакше – грошей не було і я пішов працювати. А треба було повернутися після армії та йти вчитися. Освіта потрібна, навіть якщо здається, що ні.

Воно обов'язково знадобиться, але згодом: у моєму випадку це сталося, коли бізнес почав розширюватися. Це важлива база, з якою далі легко рухатися.

 

Витрачати на себе не більше 10% доходу

Це правило я намацав рано, коли перші зароблені гроші інвестував у бізнес. На себе потрібно витрачати мінімум, адже це кошти із нульовою ефективністю. Порожнє – витрачати гроші на задоволення для себе особисто та речі.

 

Витрачати гроші слід на подарунки, освіту, мінімально комфортні умови для життя.

Їздити на Toyota навіть тоді, коли заробив на Mercedes. Витрачати гроші на автомобіль треба в останню чергу. Коли купуєш машину, потрібно вибирати таку, на якій комфортно їздити, а не ту, якою заздрять. Таксі, до речі, теж нормальний вид транспорту.

 

Не марнувати час

Не витрачати час на спілкування з порожніми людьми, не обговорювати інших людей, не обговорювати погоду, політику та результати матчів. Чи не обговорювати ті речі, які від тебе не залежать. Трамп хороший чи поганий? Яка різниця, якщо ми нічого не можемо із цим зробити?

Коли є вільний час – краще почитати правильну глибоку книгу або поспілкуватися з правильною глибокою людиною.

 

Отримати фінансову, філософську та бізнес-освіту додатково до вищої

Поки ти молодий – усіляко утворюйся. Вивчай філософію, фінанси. При цьому вчитись треба там, де складно. Вивчити мови та їхати за освітою за кордон. А потім вчитися та вивчати мови ще глибше.

Мені найважче давалися фінанси. Я був холодний до цієї науки і втратив чимало грошей через брак знань у фінансах. До вивчення цієї дисципліни я прийшов досить пізно – десь о 45-й. Я навчався в MBA, займався з репетитором, брав консультантів. Але цю освіту краще здобути як базову. Вміння розуміти Канта може прийти пізніше, але вміння розуміти гроші має прийти раніше.

Потрібно мати мінімальну фінансову освіту. Воно необхідне. Це як абетка. І я впевнений, що цей предмет має викладатись у школі.

 

 

Писати та вчити вірші, малювати та грати на фортепіано

Ці речі потрібні щодня. Вчити, писати та читати вірші – найкраща форма розвитку пам'яті. А музика та малюнок – це розвиток естетичного початку, розвиток іншої частини мозку.

Купувати та носити тільки білі сорочки та футболки.

 

Немає нічого кращого за білу футболку і сорочки, вони обов'язково повинні бути без принтів. Це так просто і так красиво, так особливо по-особливому. Поєднувати раджу з кольоровими шнурками на взутті.

 

Усвідомити, що тобі ніхто нічого не повинен

Зрозуміти, що ти дорослий. І це означає, що ти нікому нічого не винен. І ніхто нічого не винен тобі. Це варто зрозуміти якомога раніше. Вимагати чогось від когось – марно витрачати час.